Οζονοθεραπεία

Το όζον είναι ένα αέριο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα και μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Όλοι έχουμε ακούσει για τις επιπτώσεις της τρύπας του όζοντος στην ατμόσφαιρα και τη σχέση της με την κλιματική αλλαγή στο βιοσύστημα της γης. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι η χρήση του όζοντος στη βιομηχανική παραγωγή, και στην ιατρική. Η ιατρική χρήση του όζοντος, δηλ η οξυγονο-οζονοθεραπεία, χρησιμοποιείται πάνω από πενήντα χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ρωσσία), αλλά και στην Κούβα και σε πολλές ανατολικές και Ασιατικές χώρες. Η διεθνής επιστημονική επιτροπή για την οζονοθεραπεία, (InternationalScientificCommitteeofOzonotherapy, http://www.isco3.org) τον Ιούνιο του 2010, επ’ ευκαιρίας του παγκόσμιου συνεδρίου, συνέταξε και εξέδωσε και τις κατευθυντήριες οδηγίες, για την ιατρική χρήση της οζονοθεραπείας.

Η οζονοθεραπεία, είναι μια μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, όπως η δερματολογία, οδοντιατρική, οφθαλμολογία, γυναικολογία νευρολογία κα, και σε διαφορετικές ασθένειες και παθήσεις όπως η ακμή, ο έρπης ζωστήρ, οι ουλίτιδες, οι ωτίτιδες, τα εγκαύματα, αλλά και σε πλειάδα άλλων παθήσεων του μυοσκελετικού, του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Χορηγείται με ενέσεις (ενδομυϊκές, ενδοαρθρικές και υποδόριες), σε παθήσεις του μυοσκελετικού όπως η οσφυαλγία, η οστεοαρθρίτιδα, το αυχενικό σύνδρομο αλλά και σε τενοντίτιδες, τενοντοελυτρίτιδες, μυαλγίες και άλλες ορθοπεδικές και επώδυνες μυοσκελετικές παθήσεις. Η ενέσιμη αγωγή εξατομικεύεται, και ανάλογα με την πάθηση χρησιμοποιούνται διαφορετικές συγκεντρώσεις, διαφορετική συχνότητα και διαδικασία έγχυσης πχ (χρήση υπερηχογράφου ή ακτινολογικού μηχανήματος).
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί υπό τη μορφή αυτομετάγγισης, όπου λαμβάνεται ποσότητα αίματος από τον ασθενή, εμπλουτίζεται σε ειδικούς ασκούς με μείγμα όζοντος-οξυγόνου και στη συνέχεια επαναχορηγείται το μείγμα στον ασθενή. Η θεραπεία αυτή απαιτεί ειδικά μηχανήματα, εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα ανάλογα με το ιστορικό και πάθηση του πάσχοντος, εξειδικευμένο προσωπικό και γίνεται σε περιβάλλον εξωτερικού ιατρείου νοσοκομείου, και όπου πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.
Το ιατρικό όζον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπικά με κρέμες και έκδοχα ελαίων, οζονοποιημένο ελαιόλαδο, οζονοποιημένο νερό, για άτονα έλκη, κατακλίσεις και τραύματα καθώς επίσης και για κοσμητική χρήση.
Η οζονοθεραπεία είναι μια ιατρική πράξη, πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από γιατρούς με εξειδικευμένη γνώση του αντικειμένου, προϋποθέτει ενδελεχή λήψη ιστορικού και κλινική αξιολόγηση, και συνταγογράφηση εξατομικευμένου και εξειδικευμένου θεραπευτικού προγράμματος.

Η οζονοθεραπεία συνδυάζει όζον και οξυγόνο. Στην ιατρική, χρησιμοποιείται σαν μίγμα οξυγόνου και όζοντος (Ο2/Ο3) και ονομάζεται ιατρικό όζον. Το όζον (O3) είναι αέριο, το μόριο του αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου και είναι η πιο χημικά ενεργός μορφή του οξυγόνου. Το όζον είναι πολύ πιο ενεργητικό και οξειδωτικό από το οξυγόνο, αυτό είναι που το κάνει τόσο πολύτιμη για μας ως μέσο θεραπείας.

Εν συντομία τι κάνει το όζον:

Αυξάνει τη δραστηριότητα των «αντί-οξειδωτικών ενζύμων”
Αυξάνει την οξυγόνωση και παραγωγή ενέργειας των κυττάρων μας
Ξυπνά το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Μειώνει το επίπεδο της οξύτητας (pH) του σώματός μας
Μειώνει ή και σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια, ιούς, μύκητες και παράσιτα

Berova Klinik

#Κύπρος #ορθοπεδική και τραυματολογία