Sırt Ağrısında Titreşim Tedavisi

titresim1Günümüzde de birçok kişi sırt ağrılarından yakınmaktadır. Kronik ağrılar nedeniyle hekime başvuran hastaların yaklaşık %30–50 sinde miyofasiyal ağrı sendromu bulunduğu bildirilmiştir. Miyofasyal ağrı sendromu oldukça sık görülen ve özellikle baş-boyun, omuz ve sırt bölgelerini tutan bir hastalıktır.

Özellikle 30–50 yaş arası kadınları etkilemektedir.

Miyofasyal ağrı sendromu (MAS) bir ya da birkaç kas ve/veya kas zarını (faysa) etkileyen ve tutulan kaslarda tetik nokta ( trigger point ) olarak adlandırılan hassas noktalarla karakterize bir hastalıktır.

En sık nedeni kas/ kas zarı dokusunun ani bir incinme sonucu zorlanmasıdır. Akut travma sonucu kas içinde küçük, sınırları belirli, hassas alanlar (tetik nokta) meydana gelir. Bu tetik noktalar incinme sonrası kas içinde gizli (latent) şekilde kalır. Gizli tetik noktalar tekrarlayan incinmeler, aşırı sıcak veya soğuk gibi çevresel nedenlerle aktif hale gelir. Aktif noktalar ise istirahat sırasında da ağrılı elle hissedilebilen gergin bir kas bandı ile karakterizedir. Baş-boyun, omuz, sırt gibi etkilenen vücut bölgelerinde sürekli bir ağrı şikâyeti olur. Kaslarda gerginlik, eklemlerde kısıtlılık, yorgunluk ağrıya eşlik edebilir. Ağrı hafif ya da şiddetli, yanıcı, periyodik ya da süreklidir. Soğuk hava, viral enfeksiyonlar, ruhsal gerginlik ve stres ağrıyı artırır. İstirahat, kısa süreli hafif aktivite, sıcak uygulamalar ağrıyı azaltır.Sabah yataktan kalkarken hareket kısıtlılığı ve tutukluk hissedilir. Hastalar genellikle günlük aktiviteler sırasında yorgunluk ve güçsüzlükten yakınırlar. Yataktan yorgun kalktıklarını ifade ederler. Tabloya uykusuzluk ve depresyon eşlik edebilir.

Medikal titreşim tedavisi tüm sırt bölgesine 16 dakika uygulanabilir. Haftada 2-3 olmak üzere tekrar edilebilir. Yüksek frekans üretilen titreşim dalgaları sırt bölgesindeki kaslar içerisinde gevşeme ve kan dolaşımını uyarıcı etki yaratır. Tetik noktaların giderilmesi ve uzun dönemde kan dolaşımının artmasıyla birlikte iyileşme sağlanır. Egzersiz programları ile tedavi desteklenir.

 

Yayınlayan

Berova Klinik

Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.