Ozon Tedavisi

erwinpayrProf. Erwin Payr ( 1871–1946) ozon tedavisinin en önemli kilometre taşı olarak kabul görmektedir. Payr’ın 1935’de Berlin’de toplanan 59. Alman Cerrahi Derneği Kongresi’ne çalışmalarını sunması bilinen anlamıyla ozon tedavisinin başlangıcını oluşturur.

Günümüzde ozon/oksijen tedavisi Avrupa Ozon Birliği tarafından belirlenen standartlara göre uygulanmaktadır.


Ozon ( O3 ) Nedir?

ozonemoleculeOzon üç oksijen atomundan oluşan, oda sıcaklığında renksiz ama karakteristik kokusu olan bir gazdır. Ozon kokusu fırtına sonrasında, yüksek yerlerde veya deniz kenarında hissedilebilir.

Medikal Ozon %5 ozon ve %95 saf oksijen karışımından oluşmaktadır. Bu karışım özel bir jeneratör tarafından medikal oksijenden üretilmektir.

Ozon Tedavisi Nedir?
Eğitimli hekim ( ozon terapist) tarafından tıbbi gerekliliğe ve hastanın durumuna göre uygulanmasıdır. Uygulanmasına bağlı olarak ozonun konsantrasyonu 1–100µg/ml arasında değişebilir.

Özellikleri ve Etkisi Nedir?

Tıbbi ozonun bakteri, mantar öldürücü ve virüslerin çoğalmasını durdurucu özellikleri olduğu bilinmektedir. Enfekte yaraların temizlenmesinde, bakteri ve viral kaynaklı hastalıklarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dolaşımı uyarıcı etkisi dolaşım bozukluklarında kullanılmasını sağlar. Düşük konsantrasyonda uygulandığında organizmanın kendi direncini harekete geçirir; ozon bağışıklık sistemini yeniden aktive eder. Kanın dokulara oksijen ulaştırabilme kapasitesini artırır.
Tıbbi ozon uygulaması vücudun kendi antioksidan sistemini aktive eder.

Hangi Hastalıklarda Yarar Sağlar?

Ozon tedavisi çok sayıda patolojik durumu pozitif olarak etkileyebilmekte, hatta iyileştirmektedir. Bir dizi bilimsel araştırma ve tıp yayını bu olguyu desteklemektedir. Kural olarak tıbbi ozon diğer tedavi yöntemlerine ek olarak uygulanır ve tamamlayıcı tıp alanına aittir.

Başlıca kullanım alanları:

  1. Dolaşım bozuklukları, Diyabetik açık yara ( ulcus cruris )
  2. Enfekte olmuş iyileşmeyen açık yaralar
  3. Ağrı tedavisi, bel fıtığı, boyun fıtığı
  4. Eklem hastalıkları ve romatizmal durumlar, artroz ( kireçlenme )
  5. Geriatri ( yaşlılık )
  6. Çeşitli kanser türlerinde kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini azaltmaya yönelik
  7. Alerji ve astımlı hastaların tedavisinde
  8. Nörolojik rahatsızlıklar
  9. Anti-aging
  10. Kronik cilt rahatsızlıkları, mantar infeksiyonları

Uygulama Biçimleri Nelerdir?

Tıbbi ozon her zaman taze olarak çalışma yerinde (özel bir jeneratör yardımıyla) hazırlanır ve anında uygulanır.

Uygulama yöntemleri:

1. Majör Otohemoterapi

Bu yöntemle hastadan 50-100ml kan normal biçimde alınır, dışarıda belirlenmiş miktarda ozonla zenginleştirilir. Reaksiyon sonrası kan kıpkırmızı bir renk alır. İşte aktive olmuş bu kan yavaşça hastaya geri verilir. Bütün bu işlem yarım saat sürer.

2. Minör Otohemoterapi

Hastadan 3-5ml kan bir enjektörle normal biçimde alınır, belirlenmiş miktarda ozonla zenginleştirildikten sonra kalçada adale içi enjekte edilir.

3. Lokal Deri Altı Enjeksiyon
    Belirlenmiş miktarda ozon/oksijen karışımı gerekli bölgeye deri altına enjekte edilir. Özellikle eklem çevresine veya omurga çevresine yapılabilir.

4. Adale İçi Enjeksiyon

Belirlenmiş miktarda ozon/oksijen karışımı adale içi enjekte edilir. Kalça adalesi, bel omurga çevresi gibi…

5. Eklem İçi Enjeksiyon

intraartikulerenjeksiyon

Eklem içi ozon enjeksiyonunun başta diz ve omuz eklemleri olmak üzere akut ve kronik ağrılı eklem rahatsızlıklarında yararlı ve etkin olduğu kanıtlanmıştır. Romatoid artrit, diz eklem kireçlenmesi ( gonartroz ) gibi eklem rahatsızlıklarında 20cc belirli konsantrasyonda ozon/oksijen karışım eklem içerisine enjekte edilir. Haftada 1-2 tekrar edilebilir .

6. Rektal Yöntem

Sistemik etkisine ek olarak rektal ozon/oksijen gaz insüflasyonunu lokal etkisi ile kolit ( iltihabi bağırsak rahatsızlığı ) ve fistül tedavisinde önemli yer tutar. Genellikle 50 -100 cc belirli konsantrasyonda ozon /oksijen karışımı makattan bağırsak içerisine verilir. İşlem yaklaşık 15-20dk sürer ve ağrısızdır. Rektal ozon uygulanımı pratik, etkili ve daha az maliyetli olması açısından avantajlıdır. Damar bulunmasında zorluk çekilen hastalarda Major Otohemoterapiye alternatif olarak uygulanabilir.

7. Torbalama Yöntemi

Toplardamar kaynaklı ülserlerin ve geniş alana yayılmış enfekte olmuş yaraların tedavisinde ozona dirençli plastik çanta / torbaların kullanılmasıyla ozonun bu bölgelere uygulanmasıdır. Tedavi öncesi tedavi bölgeleri suyla nemledirilir. Genellikle 15 dk uygulanım yeterlidir. Yanık, enfekte yaralar, egzema, deri mantarı başlıca uygulanım alanlarıdır.

8. Ozonlanmış Yağ

Ozon Yağı
Ozon Yağı

Ozon yağı, ozon oksijen karışımının belirli süre belirli miktar zeytinyağı içerisinden geçirilmesiyle elde edilir. Genellikle 100cc şeklinde hazırlanır. Ozon yağı içerinde ozonitler ve peroksitler aktif maddelleri oluşturur. Ozonize zeytin yağı mantar ve bakteri öldürücü etkisi nedeniyle başta tırnak / deri mantarı rahatsızlığı olmak üzere yaraların lokal dezenfeksiyonu ve iyileştirilmesi için kullanılmaktadır. Alerjik deri döküntüleri, herpetik lezyonlar, yanıklar, hamilelikte deriyi koruyucu amaçlı diğer kullanım alanlarıdır.

Hastanın Neleri Bilmesi Gerekir?

Ozon tedavisinin herhangi bir biçimini almadan önce, hekiminize almakta olduğunuz veya yakın geçmişte aldığınız ilaçları ve özel diyetleri anlatmalısınız. Hekimin verdikleri dışında bu tür bir rejim uygulamamalısınız.

Hekim ayrıca alerjilerinizi, genetik hastalıkları veya diğer şikâyetleriniz ve bunlara uygulanan tedavileri de bilmelidir. Ülkenizde ozon birimlerinin nerede mevcut olduğunu, eğitimli uzmanların olup olmadığını, tedavi maliyetlerini öğrenmeye çalışınız.

Birçok ozon uygulaması haftada iki – üç olmak üzere 10 seanslık seriler halinde yapılır ve ikinci ya da üçüncü seri bazı durumlarda gerekli olabilir. Ozon terapisinin riski azdır ve genellikle tamamlayıcı olarak, standart tedavi yollarının yanı sıra kullanılır.

Hasta Nereden Bilgi Edinebilir?

Bulunduğunuz ülkeye bağlı olarak ozon terapist hekim veya eczacınız size tıbbi ozon ve terapi olarak kullanımı hakkında bilgi verebilir. Ancak tüm alanları kapsayan genel bilgi

Ozon Terapi Merkezi / Kıbrıs

ozonterapimerkeziBerova Klinik, Ülkü Sokak No 10 Lefkoşa/ KKTC
Tel: 0392–2272030
Cep: 0533–8694430
Email: berovaklinik@gmail.com 

Hänsler Medical GmbH  , Nordring 8 D-76473 Iffezheim , Germany

Humares GmbH ist nun Teil der Hänsler Medical Gruppe.

Sağlıklı bir yaşam dileğiyle…