Rotalar/ Giriş

Sürdüğümüz Rotaları bölüm bölüm inceledik. Elbette her rotanın bizde bir hikayesi var. Duygular olmadan hiçbir parkur tamamlanmış sayılmaz. Bu hikayeleri italik şeklinde aktardım. Her parkur için başlangıç noktası, genellikle araç parkına uygun olacak şekilde tercih edilmiştir. Parkurların büyük çoğunluğu genellikle gurup sürüşleri için uygundur. Bu şekilde daha güvenli bir sürüş mümkün olacaktır. Rotanın harita bilgileri aktarılmıştır. Her rotanın navigasyon bilgisini ( gpx data )  verilen linklerde bulabilirsiniz. Yükseklik ve hız çizelgesi ile istatistik tablosu parkur hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmenizi sağlayacaktır. Her rota için özellikle dikkat edilmesi gereken hususları ayrıca belirttim . Genel olarak sürüş öncesi almanız gereken tedbirlerden de tabii ki burada bahsetmek gerekir.

Pedal Çevirmek

Bisiklet sürmek sadece pedal çevirmek değildir. Bisiklet bacak kuvvetinizle size yol almanızı sağlayan muhteşem bir araçtır. O nedenle onu iyi tanımanız önemlidir. Güvenlikli bir sürüşün temeli kendinizi ve bisikletinizi iyi bilmektir. Yeni başlayanlar öncelikle kısa mesafelerde tecrübelerini artırmalıdır. Sürüşlerde vitesli ve disk frenli iyi kalite dağ bisikletlerini tercih etmenizi öneririm.

Güvenlik Önde Gelir

Rotaları takip etmeden önce lütfen gerekli güvenlik kurallarına uyunuz. Periyodik bisklet bakımını hiçbir zaman ihmal etmeyiniz. Sürüş boyunca trafik kurallarına uyunuz. Her zaman kask takınız. Sürüşe yalnız çıkmaktan kaçınınız. Gurup sürüşleri hem daha keyifli hem de daha güvenlidir. Gurupta her zaman tecrübeli bir sürücünün de olmasını ayrıca tavsiye ederim. Sürüşlere sabah çıkmaya özen gösterin. Acil durumlar için yanınızda cep telefonunuzu bulundurun. Sürüş boyunca rotada karşınıza kötü sürprizler çıkabileceğini aklınızda bulundurun. Bisiklet lastik patlamalarına karşı mutlaka yanınıza tekerlek için uygun ölçüde yedek iç lastik ve pompa alın. Ufak arızaların giderilmesi için küçük el aletleri size olası arızalarda çok yardımcı olacaktır.   Toprak yollarda zamanla insan veya doğa kaynaklı bozulmalar sonucu tehlikeler meydana çıkabilir. Hava koşulları farklılıklar yaratabilir. Bu nedenle her zaman dikkatli sürüş yapmanız önemlidir. Özellikle iniş aşağı sürüşlerde bisiklet sürme tekniğini uygun yapmak şarttır. Böyle durumlarda lastiklerin hava basıncını düşürmek veya selle yüksekliğini aşağıya çekmek gibi tedbirler almak gerekebilir. Sürüş boyunca özellikle sıcak havalarda aşırı terlemeler sonucu sıvı ve mineral kayıpları olabilmektedir. Bu nedenle yanınıza yeterli miktarda ( en az 500-1000 ml ) sıvı almanız tavsiye edilir. Kan şekeri düşüklüğüne önlem olarak yanınıza bir miktar kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, hurma gibi doğal besinler alabilirsiniz.

Yola çıkmaya hazır mısınız ?

Cevap evetse,

Rotalara hoş geldiniz .